mini-electric-zwart-voorkant-laadklep-open-laadkabel-mobiel-keram
mini-electric-zwart-voorkant-laadklep-open-laadkabel-mobiel-keram

VEELGESTELDE VRAGEN.

ELEKTRISCH RIJDEN IN DETAIL.

FAQ.

VEELGESTELDE VRAGEN.

Wat zijn de bijtellingsregels voor 2022?

Het bijtellingspercentage voor elektrische auto's in 2022 bedraagt 16% tot een drempelbedrag van € 35.000,-. Komt een elektrische auto boven die drempelwaarde uit dan bedraagt het bijtellingspercentage 22%. 

Voor hybride auto's is het bijtellingspercentage van 22% van kracht.

Welke subsidies bestaan er op dit moment?

Wie een elektrische auto wil aanschaffen kan rekenen op de nodige subsidies vanuit de overheid. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen BPM en motorrijtuigenbelasting worden afgedragen. Verder zijn de volgende subsidies eventueel beschikbaar. 

  • Ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke technieken kunnen rekenen op de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
  • Met de MIA profiteert men van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Met de Vamil kan men 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat de klant zelf bepaalt en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Klanten komen voor MIA of Vamil in aanmerking wanneer men investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen.

Is er een subsidie voor het aanschaffen van een tweedehands elektrische auto?

Jazeker! Voor tweedehands elektrische voertuigen is een subsidie van € 2.500,- beschikbaar. Een belangrijke voorwaarde is dat de originele nieuwwaarde van de auto niet meer dan € 45.000,- mag bedragen

Kan ik een elektrische auto onbeperkt en achter elkaar opladen aan een snellader?

Dit is geen enkel probleem omdat de batterij hier op berekend is. Dit komt door de intelligente temperatuurhuishouding die de batterij constant op 20 graden houdt. In de winter wordt de batterij op temperatuur gehouden door de verwarmingselementen en in de zomer door het koudemiddel van het aircosysteem.

Hoe lang duurt het opladen?

Het opladen van een elektrische auto verschilt per model en is afhankelijk van de laadsnelheid die het laadstation kan leveren. Wat belangrijk is om te weten is dat bij het opladen van een elektrische auto de laadsterkte wordt teruggeschroefd wanneer de accu weer voor 80% vol is. Dit om de accu te beschermen.

Kan ik thuis een laadpunt laten installeren?

Afhankelijk van de woonsituatie is dit zeker mogelijk. Meer over het thuis opladen van een elektrische op hybride auto is te lezen op onze website onder het kopje 'Opladen'.

Is elektrisch rijden veilig?

Onafhankelijke instanties hebben onderzoek gedaan naar de veiligheid van elektrische auto's. Uit dit onderzoek blijkt dat elektrische auto's niets onveiliger zijn dan auto's met een verbrandingsmotor.

Mocht men onverhoopt een ongeluk krijgen met een elektrische auto dan zijn er ingebouwde veiligheidssystemen die voorkomen dat delen van de auto onder stroom komen te staan. Hulpdiensten weten bovendien ook hoe ze om moeten gaan met elektrische voertuigen en plug-in hybrides met hoogspanningsaccu’s. Zo weten ze op basis van een uitgebreide database waar de auto wél en niet mag worden opengeknipt.